Underlaget avgör val av golv

Väljer du golv helt efter utseende och material? Tänk en gång till. Du kan nämligen behöva ta hänsyn till underlaget. Alternativet är annars att även byta underlag. Det skiljer nämligen på vilka golv som kan användas på olika underlag. Vilket material du väljer kommer även avgöra hur du ska behandla det samt hur ofta du behöver genomföra golvslipning.

Betongplatta

Första steget är att borsta och torka av ytan så att den är helt ren. Skulle det finnas ojämnheter kan man passa på att jämna ut dessa. Hur stora ojämnheter som får finnas beror delvis på vilket golv som sedan ska läggas. Därefter ska en fuktskyddsmatta läggas. Den fungerar som en fuktspärr som gör att golvet skyddas mot den fukt som tränger sig upp genom betongen. Eventuellt kan även en stegljudsisolering läggas på golvet för att därigenom minska ojämnheterna och absorbera stegljudet.

Behöver golvslipning sker på ett betonggolv sker detta relativt enkelt eftersom små höjdskillnader inte kommer att märkas så tydligt.

Gips, trä, plastmatta m.m.

I dessa fall behöver inte samma underlagsarbete ske som på en betongplatta. Det går därmed att montera nya golvet på det gamla golvet. Däremot bör detta självklart inte göras om det finns fuktproblem, om golvet knarrar eller om underlaget på annat sätt kan behöva förbättras. Undersök golvet noga och avgör om det ska lägga på gamla golvet eller om du, när ändå renovering sker, ska ta bort det och därmed även förbättra underlaget.

Underlaget kan exempelvis behöva förbättras inom golvslipning stockholm så att det blir mer plant. Ett annat alternativ är att man vill lägga ut en stegljudsisolering av https://golvslipningstockholmslän.se. Golvslipning sker framförallt på trägolv men även vissa linoleumgolv som har extra tjock yta.

Golv på värmeslinga

Har du golvvärme kan du både ha klinkers, våtrumsmatta och trä/laminat. Men här får man tänka sig för gällande vilken värme som värmeslingan ger. Blir det för varmt kommer träet att inte må bra i längden. Av den anledningen finns det golvvärme som är anpassat att ligga under trägolv.

Hjälp på vägen – Be om offert

Har du inte bestämt dig för vilket golv som du ska ha? Svårt att veta vad som passar bäst utifrån funktion och estetik? Ta hjälp. Du kan få gratis hjälp via återförsäljare och golvläggare. Detta oavsett om du vill ha hjälp med läggning, golvslipning eller efterbehandling.

Återförsäljarna

Ta ett par bilder på ditt nuvarande golv, skriv ut på A4 och ta med till återförsäljare av olika slags golv. De kan då ge tips på vilket slags golv du kan välja och motivera detta. Däremot kan de till stor sannolikhet inte avgöra om underlaget behöver förbättras via golvslipning då man enbart ser detta på plats.

Golvläggarna

Kontakta ett par golvläggare och be om offert på att byta golvet. De kommer då till dig och ser på projektet, ger råd samt skriver en offert. Är det lite större projekt kommer de flesta golvläggare ut gratis för att få underlag för offerten. Det är i detta läge man även kan fråga dem vilket golv de skulle rekommendera. På detta sätt får du priser från flera olika företag samtidigt som de ger råd och tips när de är på plats.

Oavsett om du tänkt anlita golvläggare eller inte finns alltså en fördel att låta dem komma och ge offert. Kanske är det så billigt att du till och med anlitar någon av dem…

Posted in Händiga Arbetare, Inom Yrket, Ordna Saker