Att lyckas med rörmokeri & golvslipning

Hur lyckas man egentligen med fastighetsförvaltning? Den frågan får Stefan, som vann priset som Årets Fastighetsförvaltare, av en nättidning. Bland annat gäller det att ha en god utbildning som grund att stå på, att tycka om att arbeta med människor och hederligt, hårt arbete.

Stefan började sin karriär som driftingenjör. Att man arbetar som drifttekniker eller driftingenjör är inte ovanligt om man har en utbildning i fastighetsförvaltning i grunden. Han märkte att förvaltarna påföretaget han jobbade på hela tiden behövde hjälp med olika saker. Bland annat frågade de honom om tekniska saker, om administration och om juridik. På det här sättet fick han upp ögonen för yrket, och började söka jobb som förvaltare.

Det bästa med jobbet då? Enligt Stefan är det att jobbet är så ”mångfacetterat”. Han säger att det är en passion, och att man aldrig har tråkigt. Att det finns många problem innebär att det finns många lösningar. Vidare finns det utrymme för kreativitet när man jobbar med handel, säger han. Han understryker att handlarna (rörmokare göteborg) vill syssla med det som de är bra på – och när det går bra för dem, går det bra för honom också.

Stefan arbetar med kundkontakter, kundvård, ekonomisk uppföljning, utveckling av fastigheter samt administration. Just kundvård och kundkontakt är en ganska stor del av att vara förvaltare – kanske större än många kan tro. Samtidigt tar administrationen av golvsliperi en stor del av arbetstiden. För Stefan tar det ungefär hälften av arbetstiden, säger han. Resterande halva är ”mjuka frågor”.

Tipsen:

  1. En bra utbildning som grund. För den som vill jobba med fastighetsförvaltning idag finns flera alternativ när det kommer till utbildning. Det är ett bristyrke att vara golvslipare och rörmokare och även ett program på YH. Oavsett om man bor i någon av landets storstäder, eller på en lite mindre ort, kan man sannolikt hitta en utbildning inom lämpligt avstånd.
  2. Tycker du om att jobba med människor? Att jobba med fastighetsförvaltning är att jobba i ett socialt yrke. Om man inte älskar att jobba med människor, bör man fundera både en och två gånger innan man tar jobbet som förvaltare. Att ha goda kommunikativa förmågor och att kunna samarbeta med andra är två egenskaper som en god fastighetsförvaltare besitter.
  3. Ta inga genvägar. I bra fastighetsförvaltning finns det knappast några genvägar. Var beredd på att hugga i när det krävs, och att lösa varje uppgift på ett bra sätt. Fastighetsförvaltning är långsiktigt ­– genvägar är det inte.
Posted in Händiga Arbetare, Inom Yrket, Ordna Saker